Fietsvakantie        24-7-2013        Fietsvakantie met de kinderen
Heb jij een passie voor wielrennen? Spendeer je uren op de baan trainend met de clubvrienden voor de volgende wedstrijd terwijl de vrouw en kinderen thuis zitten? Je kan van deze passie gemakkelijk combineren met een leuke en avontuurlijke familievakantie.

     Het startpunt
De pret begint al bij het uitzoeken waar heen. Er zijn zoveel mogelijkheden, je kan gewoon in Nederland blijven maar je kan ook de grenzen overschrijden en fietstochten maken door buurlanden zoals: BelgiŽ, Duitsland, Frankrijk etc. . Hierbij kan je je laten leiden door bepaalde bestemmingen die je graag zou willen bezoeken of fietspaden die je ernaartoe brengen. Een reeds zeer bekende methode is het gebruik van  knooppunten
(In Nederland en Vlaanderen). Knooppunten zijn een makkelijke manier waarop je mooie paden ontdekt, zonder constant je kaart bij je te hebben. Maar er zijn ook veel mensen die het juist leuk vinden om het allemaal met de kaart uit te zoeken of zich helemaal te laten leiden door de omgeving en zo te zien op welke prachtige natuur ze stuiten. Deze laatste zeer avontuurlijke manier van rondreizen is echter af te raden om samen met kinderen te doen.

       Avontuurlijk met de kinderen
Motiveer je kinderen voor dit type vakantie en ze bekijken het als een spannend avontuur! Jij plant de overnachtingen en de routes, maar daarom moet je nog niet voorop fietsen en de weg wijzen. Laat je kinderen het zelf uitzoeken in rustige omgevingen en hou van achter een oogje in het zeil. Voor hen is het een nieuwe ervaring en een spannende ontdekking, enthousiast zoeken ze naar knooppunten of proberen ze hun weg te vinden op een kaart.

    Stel doelen en moedig je kinderen aan
Kijk naar de capaciteiten en de leeftijd van je kinderen om te bepalen welke afstanden je samen kan overbruggen. Begin bijvoorbeeld met korte toeren maar ga geleidelijk aan wat verder en stel je doelen wat hoger. Dit kan zeker motiverend werken voor de kinderen en met een bepaalde overnachtingsplaats heeft heel de familie een specifiek doel voor ogen en is de ontlading des te groter als dit bereikt wordt.

Deze vakantie hoort ook thuis bij een gezonde manier van opvoeden en dat is nodig want steeds minder en minder Nederlandse kinderen maken gebruik van een fiets  Laat je kinderen dan ook weten dat ze op deze manier sportief en goed bezig zijn! Aan de andere kant is dit de mogelijkheid om ze misschien met wat zoeters te belonen dan wat je ze op een doordeweekse dag zou geven. Door bijvoorbeeld na elke 20km een korte snackpauze te nemen of een lekker Belgisch frietje te beloven wanneer ze over de grens zijn.

      Tent of hotel?
Het type van overnachting kan ook een doel zijn in je reis. Fietsen is het goedkoopste vervoermiddel, dus dit geeft je de mogelijkheid om in deze avontuurlijke trend verder te gaan of te genieten van een luxeuze overnachting. Zorg er voor dat elk familielid een  stevige racefiets koopt zodat je achterop bagage kan vastmaken en als je de avontuurlijke toer opgaat ook nog een tent. Heb je geen zin om na het fietsen de tent nog op te zetten maar in een heerlijk bed te slapen en van 5-gangenmenu te genieten? Dit kan dezer dagen ook tamelijk goedkoop met de juiste aanbiedingen en hoef je er geen zorgen over te maken hoe er te geraken, het ideale vervoersmiddel heb je al! 

       Een familietrip is geen race
Deze vakantie is geen training, het is een ontspannend activiteit waar de snelheid zal moeten aangepast worden aan de jongste van de groep. Dit rustige tempo van fietsen is echter ideaal om wat bij te kletsen met de familie of gewoon allemaal in stilte tot rust komen en dat is natuurlijk elk doel van een familievakantie.

De pret die jij wekelijks ervaart tijdens elke training kan op deze manier je makkelijk delen met je familie.