```````

Rosmalen          2-11-2018

Dag 2 Van IJzendoorn bezorgt Nederland een vierde Europese titel

ROSMALEN - Zes Europese titels werden vergeven op dag twee van het EK Veldrijden in Rosmalen. Eén daarvan ging naar Eddy van IJzendoorn. De voormalig prof was de beste in de categorie masters 30-34. "Voor mij is dit een belangrijke prijs. Ik was nog wel wat ziek geweest in de aanloop naar dit toernooi, maar ik bleek precies op tijd weer in orde. De Fransman die tweede werd, bood lang tegenstand. Maar toen zei mijn vader in de post plotseling dat hij kapot leek te zitten en toen heb ik versneld. Dat bleek een goede tip, want vervolgens was ik op weg naar de zege."

Bij de junioren won hij ooit zilver achter Lars Boom op het WK veldrijden. "Natuurlijk was dat een hoogtepunt, maar toen had ik mijn loopbaan nog voor me. Ik ben ook heel blij met deze trui, omdat ik nu naast mijn werk - ik heb een eigen fietsenzaak - tijd moet zien te vinden om te trainen en te koersen." Er was meer Nederlands eremetaal. Atse ten Brinke won brons in deze categorie. Ook Daan Bongers (mannen 35-39) en Erik Dekker mannen 45-49) stonden als derde op het podium.

De Fransen waren de grote winnaars van dag twee. Camille Pottier won de titel bij de vrouwen 30-34, haar landgenote Manuella Glon zegevierde in de aansluitende categorie 35-39. Daarmee veroverden de Fransen alle overgebleven vrouwentitels. Bij de mannen was het behalve voor Van IJzendoorn ook raak voor de Slowaken (Milan Barenyi won bij de mannen 45-49), de Tsjechen (Ondrey Zeleny won bij de mannen 35-39) en de Spanjaarden (met Agustin Navarro Vidal bij de mannen 40-44). Daarmee kwam er een einde aan het tweedaagse toernooi voor de masters.

Zondag is het de beurt aan de junioren, beloften (m/v) en de elite (m/v). De laatste twee wedstrijden zijn live te aanschouwen bij NOS, VRT en Eurosport. Wie alle vijf wedstrijden van nabij wil bekijken, kan nog tickets kopen voor deze Europese titelstrijd in het veld op het terrein van Autotron in Rosmalen via www.ek-veldrijden.nl

Dag 1 Eerste elf Europese titels zijn vergeven

Op de eerste dag van het Europees Kampioenschap veldrijden in Rosmalen zijn de eerste elf titels vergeven bij de masters. Deelnemers van veertig (vrouwen) tot en met 75+ zorgden voor de eerste wedstrijdspanning op het parcours waar zondag ook de toppers bij de elite in actie komen. Nederland deelde goed mee in de prijzen met de titels voor Lambert van der Wiel (mannen 75+), Reza Hormes Ravenstijn (50-54) en Bianca van den Hoek (40-44).

In drie blokken - waarin de verschillende categorieën wel afzonderlijk van elkaar startten - werd het door Richard Groenendaal uitgezette parcours zo echt ingewijd op een zonnige vrijdag in Brabant. Voor Reza Ravenstijn was de titel een bijzondere. "Ik was in de jaren negentig van de vorige eeuw Nederlands kampioene veldrijden bij de vrouwen, maar deze titel heeft ook veel betekenis voor me." Bianca van den Hoek zei blij te zijn tegen leeftijdsgenoten te rijden. "Ik rijd nationale veldritten tegen veelal veel jongere meiden, hier kon ik het opnemen tegen rensters die ook veertig zijn geweest. Ik ben heel blij dat ik zo overtuigend heb kunnen winnen." De 75-jarige Van der Wiel was al even content. "Ik ben hard gestart en toen had ik direct een kloof. Ik kende alle tegenstanders niet, maar was erop gebrand te winnen. Mooi dat het gelukt is."

Bij de mannen waren de Fransen met twee titels het meest dominant: Jean Bernard Galissaire won bij de mannen 70+ en Alain Guinle eiste de titel bij de mannen 60-65 op. Ook de Belgen (Guido Verhaegen bij de mannen 50-54) en de Spanjaarden (Borja Bergareche bij de mannen 65-69) namen een Europese titel mee naar huis. Bij de vrouwen was Nederland met twee titels het meest succesvol. De Britse Nicola Davies won bij de vrouwen 60+, Brenda Kaczmarcyzk uit België bij de vrouwen 55-59 en de Duitse Silke Keil bij de vrouwen 45-49.

Tot en met zondag is het EK Veldrijden in Rosmalen. Drie dagen vol top- en breedtesport op het terrein van het Autotron. De Stichting Grote Prijs van Brabant organiseert dit evenement in nauwe samenwerking met Libéma Profcycling, onderdeel van de Libéma-group en eigenaar van het Autotron. Op de eerste twee wedstrijddagen strijden de masters om de Europese titels en op zondag 4 november wacht de absolute finale met de titelstrijd voor junioren, beloften en elite categorieën. Voor meer informatie en tickets kijk snel op www.ek-veldrijden.nl (Kinderen t/m 12 jaar gratis toegang).